skip to Main Content

In 1923 werd een internationale wielerwedstrijd gehouden in het Vondelpark met als doel om de teruglopende exploitatiekosten van het park een financiële injectie te geven. De initiatiefnemer van deze wedstrijd was George Hogenkamp, wielrenkenner en buurtbewoner, die zorgde dat de wedstrijd een happening werd waar nog lang over zou worden nagepraat. Er reden een groot aantal binnen- en buitenlandse toppers mee, zoals de drievoudig Tour de France winnaar Fhilippe Thijs en tweevoudig Tour-winnaar Firmin Lambot, beiden uit België, maar ook de ‘beroemde Engelse recordrijder M.G. Selbach’ en de Fransman Brunier.

De wedstrijd ging over 100 kilometer, ofwel 30 rondjes, en werd gereden op de toen nog niet geasfalteerde paden van het Vondelpark. Dat het die dag geregend had zorgde er voor dat er minder toeschouwers waren dan gehoopt en zorgden er ook voor dat de renners regelmatig lek reden op de onverharde paden waar een hoop schelpen op lagen.

We vonden laatst een kopie van het officiële programma in het Amsterdamse gemeentearchief en hebben hier wat scans van gemaakt. Altijd mooi om dat vooroorlogse Nederlandsch te lezen en de genieten van de afbeeldingen en advertenties, waar -uiteraard- ook Groot Melkhuis tussen staat met ‘Prima consumptie tegen billijke prijzen’, er is eigenlijk niets veranderd…

Back To Top